Tiber

Vind 39 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Rome

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Italiaanse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Italianen feest en wanneer zijn de winkels geopend? Ga voorbereid op stedentrip naar Rome met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Italië geldt het alarmnummer 112. Daarnaast zijn er nummers voor specifiekere hulp:

Ambulance: 118
Politie: 113
Brandweer: 115

Bijzonderhedenomhoog

Roken is verboden in alle gesloten publieke ruimtes waaronder restaurants, cafés en discotheken. In restaurants kan gekozen worden voor een gesloten rokersruimte, al heeft slechts 1% van de Italiaanse eetgelegenheden hiervoor gekozen.

Feestdagenomhoog

Nationale feestdagen waarop winkels en kantoren gesloten zijn:

1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Epifania (Driekoningen)
Pasen (zondag en maandag)
25 april - Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november - Allerheiligen
8 december - Dag van de Onbevlekte Ontvangenis
25 + 26 december – Kerstmis

Daarnaast kennen steden afzonderlijk ook nog aparte feestdagen waarop de patroonheilige geëerd wordt. De winkels en kantoren zijn dan eveneens gesloten. Voor Rome is dit op 29 juni (San Pietro en Paolo).

Klimaatomhoog

Italië heeft een Middellands Zeeklimaat, al verschillen de temperaturen tussen het noorden en zuiden behoorlijk. 's Winters is de gemiddelde temperatuur in Rome zo'n 10 graden, terwijl het 's zomers al snel 35 graden is. Veel Romeinen sluiten dan ook hun winkels om de hitte van de stad te ontvluchten. De beste periode om de stad te bezoeken is het voor- en najaar, wanneer de lucht blauw is en de temperatuur aangenaam rond de 20 graden.

Openingstijdenomhoog

De algemene openingstijden van winkels zijn van 09:00 tot uiterlijk 20:00. De kleine winkeltjes in Rome sluiten tijdens de siësta (13.00 - 16.30). Grotere winkels en winkels in het historische centrum zijn vaak de gehele dag geopend. Een groot deel van de winkels opent op maandag (net zoals in Nederland) pas na het middaguur, of zelfs pas na de siësta.

Augustus is geen goede maand om in Rome te gaan winkelen want op de internationale en grote winkels na is bijna alles gesloten.
Normaal gesproken zijn winkels op zondag gesloten. Tegenwoordig zijn er toch veel winkels geopend, vooral in het toeristenseizoen.

Tijdzoneomhoog

GMT+1 met uitzondering van de Centraal Europese Zomertijd. Dan geldt net zoals in Nederland GMT+2. In Rome is het dus altijd dezelfde tijd als in Nederland.

Valutaomhoog

In Italië wordt net als in Nederland betaald met de Euro. Het enige verschil is dat in Italië nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen (gepind) worden.

Vervoer

In het centrum

In de stad

Rome heeft het grootste netwerk van openbaar vervoer van heel Italië. Er zijn vele vervoersmogelijkheden, waarvan de metro de snelste is. Het metronetwerk van Rome is opgedeeld in lijn A en B. Met de metro zijn ook de grote bezienswaardigheden te bereiken.

Ook de bus is een goed vervoersmiddel, al kan deze erg druk zijn. Er zijn bijna 250 buslijnen, dus elk plekje in Rome is wel te bereiken. 

Het gezamenlijke openbaar vervoer in Rome wordt ook wel Metrebus genoemd, een combinatie van de woorden metro, treno metropolitano (stadstrein) en autobus (bus). Met een Metrebus kaartje kun je van deze vervoersmogelijkheden gebruikmaken. Kaartjes moeten gestempeld worden voor je de bus, metro of trein instapt.
Er zijn diverse soorten kaartjes te koop voor het openbaar vervoer, varierend van 1-daagse tot meerdaagse kaartjes.

Nog makkelijker is het om vooraf de Roma Pass aan te schaffen.  Deze pas is 3 dagen geldig (niet vanaf de luchthaven) en biedt onbeperkt vervoer. Tevens krijg je bij diverse musea, voorstellingen en bezienswaardigheden korting.

Een leuke manier om Rome per bus te ontdekken, boek een Hop on Hop off tour. Met het busticket, wat 24 uur geldig is, ontdek je Rome op eigen gelegenheid. De bus stopt bij verschillende bezienswaardigheden en rijdt dagelijks van ca. 09.00 - 19.00 uur.
Handig en makkelijk, boek de Hop on Hop off tour in Rome al vooraf bij je hotel of appartement.

Auto

Per Auto

Een reis naar Italie per auto is goed te combineren met een stedentrip Rome. Reserveer een appartement of hotel exclusief vervoer. Uiteraard kun je het helemaal compleet maken met één van de leuke extra's die vooraf bij te boeken zijn!

Vliegtuig

Per vliegtuig

De vliegtijd naar Rome bedraagt iets meer dan 2 uur. De grootste luchthaven is Fiumicino, het is dan ook meest gebruikelijk dat je op deze luchthaven landt. Ciampino is iets kleiner en wordt voornamelijk gebruikt voor chartervluchten and lowbudget-maatschappijen.

 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Rome heeft 2 grote luchthavens: Fiumicino 'Leonardo da Vinci (FCO) en Ciampino 'G.B. Pastine' (CIA)

Vanaf Fiumicino
Vanaf Fiumicino rijdt er circa elk half uur een trein naar station Termini. De rit duurt 30 minuten en kost ca. €11,-. Kaartjes kunnen gekocht worden aan het loket, kaartjesautomaten op zowel het station van Fiuminico en Termini. Er rijden treinen van de luchthaven naar de stad tussen half 7 's ochtends en half 12 's avonds. Vanaf Termini naar de luchthaven rijden er treinen van 6 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds.

Er rijden ook 'stoptreinen' naar het centrum, deze stoppen niet op Termini, maar wel op kleinere stations onderweg. De treinen richting 'Orte' of 'Fara Sabina' rijden naar het centrum in circa 45 minuten. Een kaartje is goedkoper: €5,50. De treinen rijden elke 15-30 minuten.  

Schema:
Fiumicino - Trastevere - Ostiense - Tiburtina van 6 uur 's ochtends tot half 12 's avonds.
Tiburtina - Ostiense - Trastevere - Fiumicino van 5 uur 's ochtends tot half 11 's avonds.

Een taxi van de luchthaven Fiumicino naar het centrum kost tussen de €40,- en €60,-.

Vanaf Ciampino
Ciampino is middels een bus verbonden met metrolijn A, station Anagnina. Vanaf hier is het ongeveer een half uur naar station Termini, centraal Rome. Bussen naar het metrostation vertrekken elke 30-60 minuten.

Er rijden ook taxi's vanaf de luchthaven. Maak alleen gebruik van geautoriseerde taxi's (wit met een meter aan boord). De kosten hiervoor zijn €30,- naar het centrum.

(tijden en prijzen onder voorbehoud).

 

 

Wijken

Forum

Forum

Het Forum in het midden van de stad is één van de bekendste delen van Rome met de trekpleisters: Forum Romanum en het Colosseum. Voor een goed overzicht van het Forum Romanum kunt u het beste de klim naar de top van het Capitool maken. Zo ziet u het Forum van bovenaf en krijgt u een goede indruk van het geheel. Even verderop staat een van de meest indrukwekkende gebouwen van Rome: het Colosseum. Dit gigantische bouwwerk staat er al sinds 80 na Christus.

Piazza della Rotonda

Piazza della Rotonda

Aan de Piazza della Rotonda vindt je het Pantheon, één van de best bewaard gebleven en fascinerendste bouwwerken van het oude Rome. Vooral de perfect ronde koepel in het plafond is bijna magisch om te zien. Het gat is de enige lichtbron, die op zonnige dagen een zonnestraal op het interieur werpt en op heldere avonden een prachtige glimp van de sterrenhemel toont.

Piazza di Spagna Rome

Piazza di Spagna

De Spaanse Trappen zijn misschien wel de beroemdste trappen van de wereld! In de lente worden ze opgefleurd met prachtige bloemen. De Via Condotti en omgeving is een van de chicste winkelwijken van de wereld met merken als Gucci, Bulgari, Hermes etc. Vlak boven de wijk Piazza di Spagna ligt Villa Borghese. Villa Borghese wordt ook wel eens het ‘museumpark’ genoemd vanwege de verscheidene musea die hier gevestigd zijn.

Piazza Navona

Piazza Navona

Hoogtepunt van de wijk Piazza Navona is het plein zelf. Vroeger is hier een groot stadion geweest voor atletiekwedstrijden. De atletiekbaan bleef onbebouwd en groeide uit tot een groot plein, waaraan in de 17e eeuw de vorm van het Piazza Navona gegeven werd. Op het Piazza Navona zijn veel restaurants en barretjes te vinden waar je lekker op een terrasje kunt zitten en naar straatartiesten kunt kijken. Je betaalt hier echter wel de hoofdprijs!

Trastevere

Trastevere

Trastevere grenst aan de Tiber en vind je op loopafstand van het centrum van Rome. In deze schilderachtige oude wijk met smalle straatjes en kleine pleintjes lijkt het meer op een gezellig dorpje. Overdag heerst er een rustige sfeer in Trastevere maar dit verandert ’s avonds totaal wanneer de wijk bezocht wordt door mensen die afkomen op het bruisende nachtleven. Er is een zeer divers aanbod aan geweldige restaurants, cafés, bioscopen en clubs en elke maand komen er weer nieuwe trendy uitgaanspots bij.

Vaticaanstad

Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste staatje ter wereld. Het is dan ook geen echte wijk van Rome maar een eigen land. De soevereine staat heeft ongeveer 1000 inwoners en wordt geregeerd door de Paus. De Sint Pieter is het meest bekende gebouw van het Vaticaan, en misschien wel van heel Rome. Het is aan te raden om in het hoogseizoen (april-september) vroeg naar het Sint Pietersplein te gaan. De rijen zijn dan nog kort en bovendien is de temperatuur dan nog aangenaam.